NL-Alert waarschijnlijk pas volgend jaar mogelijk op 4g-netwerken


Het wordt op zijn vroegst pas begin volgend jaar mogelijk om via de 4g-netwerken van de Nederlandse providers NL-Alert-berichten te ontvangen. Veel telefoongebruikers zeggen geen of pas veel te te laat het testbericht van maandag te hebben ontvangen.

nl-alertTerwijl KPN al een landelijk 4g-netwerk in de lucht heeft en providers als Vodafone en T-Mobile daar naar toe werken, meldt de website van NL-Alert dat het op moderne smartphones die via 4g communiceren nog niet mogelijk is om de alarmdienst te gebruiken. Woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat de overheid nog in onderhandeling is met de providers om NL-Alert ook via 4g-netwerken mogelijk te maken. Hij verwacht echter dat dat op zijn vroegst pas begin volgend jaar mogelijk zal zijn, terwijl het systeem al wel in gebruik is.

De providers krijgen volgens de woordvoerder nog geen vergoeding voor de kosten die zij maken voor het alarmeringssysteem; ook daarover is de overheid nog in onderhandeling. Eventueel kan een zogeheten ‘nadeelcompensatie’ worden uitgekeerd. Wel zou het ministerie van Economische Zaken via een wettelijke aanwijzing providers kunnen dwingen om ook via 4g NL-Alert door te geven.

Maandag verstuurde NL-Alert opnieuw een testbericht. Terwijl smartphonebezitters die al gebruik maken van 4g technisch geen alarmberichten kunnen ontvangen, klagen onder andere op Tweakers veel gebruikers die via 2g of 3g zijn verbonden geen enkel bericht of pas ruim na 12.00 uur een NL-Alert te hebben ontvangen. Anderen kregen juist meerdere berichten binnen.

Volgens Hekking is nog niet vast te stellen of de proef beter is verlopen dan de vorige testronde waarbij naar schatting 3,9 miljoen smartphonebezitters succesvol een controlebericht ontvingen. Met behulp van een onderzoeksbureau zal de overheid dit steekproefsgewijs gaan controleren. Over enkele weken wordt daarvan de uitslag bekend. Wel zou het versturen van het testbericht voor de eerste maal vanuit een centraal punt zijn verstuurd, in dit geval via de landelijke centrale meldkamer in Driebergen. Bij de vorige proef werden de NL-Alerts nog vanuit de verschillende regionale knooppunten verstuurd.

Het ministerie geeft ook aan te gaan bekijken of de informatie over hoe een toestel in te stellen op de NL-Alert-website kan worden verbeterd. Sommige bezitters van een mobieltje klagen erover dat de geboden informatie is verouderd of dat een bepaald type toestel niet is te vinden. Verder laat de woordvoerder weten dat er vermoedelijk later dit jaar wederom een controlebericht verstuurd gaat worden. Er zijn nog geen plannen om dit elke eerste maandag van de maand te gaan doen, zoals met de sirenetests wel gebeurt.

 

Fonte: http://tweakers.net/nieuws/96382/nl-alert-waarschijnlijk-pas-volgend-jaar-mogelijk-op-4g-netwerken.html

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google photo

Está a comentar usando a sua conta Google Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.